Subsidie

Warmtepompen

Zonnepanelen

Subsidie warmtepomp 

U kunt subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500.

Investeringssubsidie duurzame energie

De warmtepomp is 1 van de apparaten die vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat welke apparaten hier nog meer onder vallen. Per 1 januari 2020 geldt deze subsidie niet meer voor apparaten in nieuwe gebouwen. Per 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd.

Energiebespaarlening

Naast de subsidie aanvragen, kunt ook een Energiebespaarlening afsluiten.

Wat is de btw op zonnepanelen?

Btw is indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten, zoals in dit geval zonnepanelen. In de verkoopprijs van zonnepanelen zit een percentage van 21% btw. Omdat de Belastingdienst u als ondernemer ziet (u verkoopt uw stroom aan uw energiemaatschappij), mag u de btw van een aanschaf voor uw onderneming (zonnepanelen) aftrekken van de btw die u afdraagt over de stroom die u teruglevert aan het net. 

Hulp bij het terugvragen van btw

Ecobirds heeft voor het terugvragen van de btw een samenwerking met een bureau die hierin is gespecialiseerd. U krijgt samen met uw factuur een link toegestuurd in de mail, het enige wat u hoeft te doen is een aantal documenten uploaden en uw gegevens achter te laten. Wij zorgen voor de rest!

Hoe snel krijg ik de zonnepanelen btw terug?

Het duurt circa 3 tot 5 maanden voordat u de btw terug krijgt. Dit komt doordat ondernemers per kwartaal btw-aangifte moeten doen, en de Belastingdienst uw verzoek dus pas in het volgende kwartaal na aanschaf van uw zonnepanelen in behandeling neemt.

Hoeveel btw kan ik terug krijgen?

Op basis van forfaits berekent de Belastingdienst hoeveel btw u gaat afdragen over de stroom die u verkoopt. Deze forfaits zijn gebaseerd op het totale vermogen van uw zonnepanelensysteem. Op de website van de Belastingdienst kunt zien welk forfait bedrag voor u van toepassing is. Wanneer u meer dan 10.000 Wattpiek aan vermogen heeft, wordt er een aparte berekening gemaakt.